Legalitatea activitatii de videochat (modele si studiouri) in 2024

La o scurta cautare pe Google vom descoperi o sumedenie de articole care ne prezinta situatia legalitatii studiourilor si a activitatii modelelor de videochat ca fiind roz, totul fiind minunat, exact ca in povesti. Dar in realitate lucrurile chiar stau asa ? Asta ne dorim sa analizam si sa prezentam corect si concret in acest articol, despre legalitatea activitatii de videochat in Romania, in anul de gratie 2021, si sa ve prezentam lucrurile exact asa cum stau ele.
Avem astfel de analizat trei sutiatii distincte despre videochat in general, solutii pentru modele si informare pentru modele, urmand sa parcurgem urmatoarele subiecte :

– legalitatea activitatii de videochat asa cum este ea reglementata de legislatia din Romania
– legalitatea activitatii din punctul de vedere al optimizarii fiscale a studioului
– legalitatea activitatii unui model de videochat, si fiscalitatea in domeniu

1. Legalitatea activitatii la modul general

Nu exista legi sau reglemantari clare despre activitatea de videochat in legislatie, fie ca vorbim despre Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) sau de Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN). Astfel nu pot exista companii care au ca si domeniu de activitate „videochat”, sau persoane angajate pe post de „model de videochat”.

DAR DACA LEGISLATIA NU ESTE CLARA, ASTA NU INSEAMNA CA ACTIVITATEA NU ESTE LEGALA

Odata ce legislatia nu este extrem de specifica asupra unui anumit domeniu de activitate, cu eventualele reglementari si/sau institutii de certificare sau licentiere, asta nu inseamna ca activitatea respectiva nu este legala, atat timp cat respecta toate celelalte legi ale tarii (codul fiscal , etc). Stabilim astfel ca activitatea de videochat este cat se poate de legala in Romania, chiar daca nu exista institutii cum ar fi (de exemplu) pentru afacerile din domeniul pariurilor si cazinourilor – Oficiul National pentru Jocuri de Noroc. Este de la sine inteles ca pentru a ramane legal in acest domeniu de activitate trebuiesc respectate toate legile tarii, dar cu precadere vom mentiona in acest articol :

– codul fiscal , pentru plata taxelor si impozitelor;
legea 196/2003 referitoare la prevenirea si combaterea pornografiei.

Pe scurt : ca orice cetatean sau companie din aceasta tara, trebuie sa-ti platesti taxele si impozitele, iar legea 196 (pentru ca asa cum am spus si mai sus, videochatul ca si activitate nu apare in niciun document legislativ) , chiar daca face referire la publicatii cu continut erotic, localuri tip striptease si alte activitati similare, este ideal sa nu lasati organelor de control loc de interpretare si sa respectati aceasta lege , in special prin :

– a nu permite accesul minorilor in studioul de videochat;
– desfasurarea activitatii trebuie sa se efectuieze in spatii inaccesibile privirilor din exterior;
– nu folositi reclame stradale indecente;
– asigurati-va ca studioul este amplasat la o distanta de cel putin 250m fata de scoli, internate sau lacasuri de cult.

Concluzie : la modul general activitatea de videochat este legala, cu respectarea prevederilor legii 196, si prin plata taxelor si impozitelor conform codului fiscal in vigoare, la care vom face referire in continuare la capitolele 2 si 3.

2. LEGALITATE / OPTIMIZARE FISCALA STUDIOURI

Cine nu si-ar dori ca afacerea sau propria munca sa nu ii fie impozitata, si prin urmare, fiecare sa-si pastreze in intregime veniturile sau profiturile? Dar legislatia este cat se poate de clara, si Romania are un cod fiscal ce trebuie sa fie respectat de toate companiile si persoanele care activeaza sau muncesc pe teritoriul tarii noastre.

Anul 2020 a venit cu o „surpriza” pregatita de ANAF pentru Studiourile de videochat, si bazandu-se pe un precedent din 2017 – cauza C-568/17 Geelen – judecat la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, a verificat modalitatea prin care studiourile supuse controlului au facturat serviciile de videochat catre diversele companii (respectiv catre siteurile cu care colaborau) din UE.

Context : in raport cu companiile / siteuri de videochat ce isi au sediul in Uniunea Europeana, studiourile de videochat nu au facturat TVA, argumentand legal acest lucru prin legislatia referitoare (dar nu limitat la) serviciile livrate pe cale electronica.

PUNCTUL DE VEDERE AL ANAF PE ACEST SUBIECT

Intr-un raspuns (atasat la acest articol) acordat unui grup de studiouri, punctul de vedere al ANAF referitor la regimul aplicarii cotei de TVA este urmatorul :

„Serviciile prestate pe cale electronica” prevazute in Directiva 2006/112/CE includ serviciile furnizate pe internet sau printr-o retea electronica a caror natura determina prestarea lor automata, care implica interventie umana minima, si imposibil de realizat in absenta tehnologiei informatiei.

Este lipsit de relevanta faptul ca respectiva prestare de servicii nu este furnizata in prezenta fizica a destinatarilor. Desi este de necontestat faptul ca sericiile sunt furnizate prin internet, fara nicio interactiune fizica intre artisti/modele si clientii finali, nu se poate sustine faptul ca prestarea de servicii de divertisment in cauza constituie din punct de vedere al TVA un serviciu prestat pe cale electronica.

Practic, raspunsul ANAF-ului stabileste ca toate studiorile din Romania trebuie sa factureze cu TVA. Desi documentul este un raspuns la o speta concreta, fata de o companie inregistrata in Luxemburg (deci pe teritoriul uniunii Europene) , noi consideram ca in alte spete (facturare catre companii non-EU) raspunsul sau/si reactia ANAF ar fi similara. Ne bazam acest sfat / argument si pe articolul 278 aliniatul (2) (dar nu limitat la) din Codul Fiscal care va stabili la un eventual control ca locul din care activitatea este prestata este Romania.IMPACTUL ASUPRA STUDIOURILOR

Atunci cand ai un business cu o rata de profitabilitate cuprinsa intre 10 si 25% asa cum sunt studiourile de videochat, impactul unui TVA de 19% din suma totala este imens. In acest context unele societati comerciale (studiouri) ar avea o rata de profitabilitate de maxim 5-6%, ceea ce inseamna foarte putin pentru orice business si in orice domeniu de activitate, sau unele dintre ele (care au rata de profitabilitate de sub 19%) ar ajunge chiar pe pierdere.

Ramane de stabilit prin diverse metode, incluzand prin stabilirea de precednt, atunci cand/daca unul din studiourile petente va avea castig de cauza in instanta asupra acestor impuneri de TVA. Pana atunci insa, asa cum indica si punctul de vedere al ANAF, regimul fiscal aplicat studiourilor de videochat este cel deja mentionat in acest articol.

O solutie ar fi ca site-urile de videochat sa-si plateasca studiourile cu 19% mai mult, urmand a-si recupera ulterior TVA-ul prin mecanismele UE. Acest lucru pare insa imposibil, necesitand extrem de multe resurse, pe care cu siguranta siteurile nu sunt dispuse sa le consume pe acest subiect. Din acest motiv , dar si adaugand ca alte site-uri ale caror companii nu sunt inregistrate in Uniunea Europeana (si prin urmare nu ar avea acces la mecanismele de recuperare TVA), aceasta solutie legala este pe cat de valida, pe atat de irealizabila. Daca gasiti acel website de videochat care sa va ofere aceasta facilitate, sunteti pe drumul cel bun! Dar putin probabil.

O varianta legala ar presupune sa declarati in propria contabilitate TVA-ul pentru sumele pe care le facturati. Asa cum am mentionat deja mai sus, acest lucru va avea un impact serios asupra profitabilitatii, ba chiar poate duce studioul pe pierdere.

O alta solutie ar fi sa impartiti costurile de TVA, in mod corect, cu modelele. Este de asemeni foarte greu de realizat din punct de vedere al competitivitatii cu alte studiouri care, fie sunt optimizate fiscal, fie practica businessul la negru, si sunt astfel capabili sa ofere comisioane mai mari decat ai putea oferi tu.

SI ATUNCI CARE ESTE SOLUTIA FISCALA ?

Nu exista o solutie fiscala efectiva, care sa fie valida pe teritoriul Romaniei, decat cele mentionate deja mai sus, cu un impact imens asupra productivitatii, competitivitatii sau profitabilitatii.

Majoritatea brandurilor mari (cele mai mari studiouri din Romania) au gasit o solutie eficienta : mutarea rezidentei fiscale. Practic firmele pe care le detin nu mai sunt inregistrate in Romania, iar fluxul de bani nu mai trece printr-un SRL inregistrat aici, evitand astfel problema fiscalizarii si a TVA-ului. Atentie insa , nu dati buzna sa cautati pe Google „deschidere companie offshore”, pe care sa o controlati din Romania, pentru ca va supuneti unor riscuri mai grave (gen: evaziune fiscala sau spalare de bani). Mutarea rezidentei fiscale inseamna mult mai mult decat detinerea unei companii offshore , este o intreaga legislatie si pe aceasta tema si necesita, in toate cazurile, o informare completa. Vezi acest document si consulta avocati si experti fiscali care sa te ajute in acest sens.

SUNT MODEL. CARE SUNT RISCURILE MELE ?

In practica, referitor la TVA, riscurile tale sunt zero. Daca studioul in care lucrezi are o problema din acest punct de vedere, asta nu inseamna ca si tu ai o problema din punct de vedere legal. Sunt multe variabile si la acest capitol, motiv pentru care iti recomandam sa citesti capitolul 3, mai jos.

3. LEGALITATE – ACTIVITATEA MODELELOR DE VIDEOCHAT

Avem cateva perspective de analizat aici :
– perspectiva colaborarii cu un SRL din Romania;
– perspectiva colaborarii cu o companie sau agentie din strainatate.
Sa le luam pe rand :

A) COLABORAREA CU O FIRMA DIN ROMANIA

Un studio inregistrat (SRL) in Romania poate lucra cu modelele prin urmatoarele 3 variante :
– contract individual de munca (CIM);
– contract SRL – SRL (adica modelul isi deschide la randul sau un SRL)
– contract de prestari servicii pe drepturi de autor (modelul fiind artist , persoana fizica).
Va prezentam in continuare plusurile si minusurile pentru fiecare din aceste trei variante :

CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA

Codul muncii precizeaza ca un contract de munca este lovit de nulitate atunci cand obiectul real de activitate / munca prestata este interzisa prin lege (nu este cazul la videochat), sau este contra ordinii publice (din nou nu este cazul) ori impotriva bunelor moravuri. Bunele moravuri nu sunt insa definite in mod concret, ci reprezinta mai degraba un ansamblu al normelor de conduita cu caracter moral, la care legile tarii fac uneori trimitere pentru a fi luate in calcul de catre instantele de judecata. Dar o definitie concreta a moralitatii nu exista.

In practica e si greu sa fie intocmita o lista cu lucruri care sunt morale sau imorale. Este sanatos sa fumezi ? Stim cu totii ca nu , totusi aproape orice magazin sau benzinarie comercializeaza tigari. Este asta un lucru moral ? Dar despre consumul excesiv de alcool, uneori cu grave consecinte (accidente rutiere, etc) asupra celor din jurul nostru. Si totusi, aproape oricine in Romania poate merge la magazin sa cumpere alcool. Este moral sau imoral sa comercializezi alcool? Si am putea continua exemplele, dar in esenta noi am considerat ca o definire a moralitatii, in ceea ce priveste videochatul, poate sa fie eventual clarificata de catre Biserica Ortodoxa Romana. In acest sens, in urma cu cativa ani am trimis la Patriarhie o scrisoare, cu aceasta intrebare, la care am primit urmatorul raspuns :

Nu ne-am lamurit astfel daca este moral sau nu sa incheiem pentru modele contracte individuale de munca. La modul legal insa, nu exista un sistem de taxare mai mare decat impozitarea CIM-urilor, autoritatile nu ar trebui sa aibe absolut nici-un fel de problema in acest sens.
Problema ? Ne intoarcem din nou la competitivitate, iar modelelor nu or sa le placa deloc varianta prin care peste 40% din veniturile ce li se cuvin, sa fie impozitate. Vor gasi intotdeauna acel studio mai putin legal, sau cu o alta solutie de optimizare fiscala, care sa le ofere mai mult.

COLABORARE INTRE STUDIO (SRL) SI MODEL (SRL)

In acest caz, modelul trebuie sa-si deschida o firma (SRL) si sa aibe un contract de prestari servicii cu studioul. Sistemul de aici devine extrem de simplu : modelul SRL va factura studioul SRL cu sumele ce i se cuvin.

Un mare dezavantaj al acestui sistem il reprezinta faptul ca modelele vor intelege foarte greu acest sistem, nu multe vor fi dispuse sa treaca prin „efortul” deschiderii unei firme , iar ulterior complica lucrurile, majoritatea nefiind familiarizate cu „banii unei companii” versus „banii mei”. Stim cu totii ca „scoaterea” banilor din firma prin dividente si cheltuieli eligibile este un proces in sine , deseori greu de inteles sau urmarit.

Avantajul il reprezinta insa metoda sigura din punct de vedere fiscal (nu poate sa fie reinterpretata de catre autoritati) si taxele relativ mici pentru a intra efectiv in posesia banilor :
– 1 pana la 3% din incasari , impozitul microintreprinderilor pe cifra de afaceri;
– 5% impozitul pe dividente
– plus alte mici cheltuieli (contabilitate , etc).

Dezavantajul cel mai mare intervine atunci cand vorbim despre modele care ruleaza foarte multi bani pe parcursul unui an calendaristic. Practic, modelul SRL care incaseaza echivalentul a (sau peste) 88.500 Euro trebuie sa devina platitor de TVA, moment care devine neprofitabil fie pentru studio (daca se factureaza plus TVA) , fie pentru model (daca se factureaza cu TVA inclus).

CONTRACT INTRE STUDIO (SRL) SI MODEL (PERSOANA FIZICA)

In acest caz se poate inchide un contract „pe drepturi de autor” intre studio si model, bazat in principiu pe legislatia activitatilor independente. Intrucat criteriile sunt foarte greu de indeplinit pentru un studio, volatile chiar in fata autoritatilor si interpretarilor acestora, exista riscul major (exista precedente) ca ANAF-ul sa va recalculeze impozitele datorate la nivelului unui contract de munca (se aplica retroactiv, chiar si pe ani in urma). Este asadar o solutie des utilizata de catre studiouri in trecut, pana ce autoritatile au stabilit precedente in acest sens, motiv pentru care in prezent aceasta forma de colaborare cu modelele nu mai este recomandata.

B) COLABORAREA CU O FIRMA DIN STRAINATATE

Intre societatea din strainatate (sunt multe studiouri inregistrate si administrate din Cipru, SUA , etc) si model intervine un contract, unde modelul este persoana fizica (nu e necesara o societate , etc).

Modelul are obligatia de a depune anual la ANAF o declaratie unica, prin care va declara veniturile pe care le-a realizat pe durata anului anterior (atunci si acolo unde este cazul), si, de asemenea, va estima veniturile pe care le va realiza in anul in curs.

Valoarea impozitului este de 10% din venitul net inregistrat. Pentru acest tip de venit legea din Romania prevede o cota de 40% forfetara cu titlu de cheltuieli. Cu alte cuvinte, sunt prezumate cheltuieli de 40% din venitul total brut, fara sa fie necesara dovedirea lor.

O matematica simpla : din 100% venit brut , 40% sunt prezumate cheltuieli, ceea ce inseamna ca doar 60% din veniturile totale vor fi impozitate cu zece procente. Pentru a simplifica , este cel mai bine sa socotim ca impozitul in mod real este de doar 6% din total.

Modelul poate opta si pentru sistemul real, daca considera ca cheltuielile sale depasesc 40%, insa in acest caz va trebui sa tina o evidenta si la final sa faca dovada tuturor acestor cheltuieli.

Referitor la plafonul de TVA, acesta este, in prezent, echivalentul in lei a 88.500 Euro. Modelul cu incasari / venituri ce depasesc aceasta suma intr-un an calendaristic, vor trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA, in termen de maxim 10 zile de la data egalarii sau depasirii acestui plafon.

Practic, aceasta este solutia de legalizare pentru orice model independent, si cea mai „trendy” solutie pentru studiourile de videochat la inceput de 2021.

Speram ca acest articol va este de ajutor. Un like pe facebook sau ceva inimioare pe instagram ne-ar multumi si pe noi.
Legalizare placuta !

Agențiile NightProwl

Galați
București