Cat de complex este un studio de videochat

Cat de complex este un studio de videochat

Am auzit in decursul anilor, foarte multe pareri, doar pentru ca „videochat” are o anumita conotatie sau rezonanta. Dar nu-i asa ca datul cu parerea e o chestiune care acapareaza ca un sport national din ce in ce mai mult. Ne dam cu parerea despre tot si despre nimic si tindem sa avem intotdeauna dreptate. Daca esti din aceasta categorie, in mod clar, orice am scrie in continuare , tu ai deja parerea ta. In caz ca vrei sa te informezi, iti recomandam sa citesti in continuare acest articol.

Pe de o alta parte, am avut zeci de contacte doar in 2020, chiar si in miez de pandemie, de la diverse persoane care doreau sa infiinteze studiouri de videochat. De la persoane publice, unele dintre ele chiar notorii, pana la orice cetatean cu un pic de dare de mana. Spun „un pic” pentru ca unii vroiau sa plece in acest business avand doar 4-5000 de euro in buzunar… Am purtat discutii cu fiecare dintre acestia, si cand au aflat cat este defapt de munca si cat este de complex acest business, au renuntat.

Stiu … unui om neinformat cand ii spui "videochat” are impresia ca e un calculator , o camera web, si un model care se dezbraca. Simplu nu ?

Un studio de videochat de succes in Romania trebuie sa respecte insa anumite standarde, un anumit tip de legislatie, si sa detina expertiza in varii domenii de activitate, cum ar fi :

Marketing – pentru ca vei avea nevoie sa-ti faci publicitate pe toate caile posibile pentru a atrage modele. Sa incepi un studio de videochat fara a avea habar ce inseamna asta, si fara a aloca bugetele necesare in acest sens e pur si simplu gresit. Dincolo de orice alte detalii, si sunt multe asa cum vei putea citi in continuare, modelele sunt sufletul acestui business, si a avea modelele potrivite necesita mesajele potrivite adresate pe canalele media potrivite. Adaptabilitatea e un must. Cand am inceput NightProwl in 2011 am fost printre primii care am facut publicitate pe Facebook sau am avut cont pe cel mai popular site de social media (chiar mai popular decat Facebook) la momentul respectiv : My Space. N-am reusit sa tinem pasul cu #Instagram , si nici acum nu suntem foarte performanti pe acest canal de comunicare. Dar noi avem o stabilitate si deja multe alte canale de distributie a mesajelor si de recrutare a modelelor. Daca vrei sa pornesti un business in 2021 ca studio de videochat, trebuie sa te asiguri, pe langa ideile in sine (mesaje, abordari, imagini, reclame) ca acoperi , inclusiv cu bugete, toate canalele posibile : Facebook, Instagram, Google Ads, Google Display & Retargeting.

Speri sau vrei ca site-ul tau sa apara printre primele in rezultatele Google. Asta cere timp, bani si cunostinte SEO (*Search Engine Optimization), iar in acest caz website-ul trebuie sa fie dinamic (updatat constant, articole noi in blog in fiecare saptamana, etc).

Revenind o secunda la site-ul in sine, acesta va fi cel care face „recrutarea”, locul unde modelele vor gasi numarul de telefon sau alte adrese sau modalitati de contact. Trebuie sa te asiguri ca toate informatiile necesare sunt disponibile, sa ai landing pages create special pentru diversele campanii, sa petreci timp studiind concurenta.

Tehnic – videochatul este in esenta un domeniu bazat pe tehnologie si internet. Trebuie sa cunosti si sa experimentezi constant tot ceea ce tine de tehnologie : computere, hardware, software, setari avansate, optimizari.

Logistic – nu vorbim doar despre mobila si accesorii, ci si de lumini. Luminile dintr-un studio trebuiesc optimizate intre tehnic si uman. Multa lumina e OK pentru setarile camerei web, dar cat e de obositor pentru modelul care priveste catre aceste lumini ? Factorul uman primeaza, si atunci trebuie sa gasesti solutii, intr-o combinatie de tehnica si logistica (*lumini, culori, adaptari, inovatii) prin care sa scoti maxim posibil. Si nu, nu exista un standard. O camera in care predomina culoarea alba va avea setari diferite decat o camera in care ai varuit cu galben, si cu siguranta totul va fi total diferint fata de o alta camera in care predomina o culoare inchisa.

Legal si financiar – sunt provocarile curente. Un studio depinde de un flux corect si legal de bani. Asta presupune o navigare corecta printre legile complexe si uneori greoaie ale statului, si cunostinte despre fluxurile de bani si instrumentele de plata din online. Vrei ca modelele tale sa fie platite legal si la timp ? Vrei ca studioul tau de videochat sa nu aibe probleme legale ? Atunci trebuie sa ai resursele si informatiile potrivite.

Si mai sus am enumerat doar cateva din elementele caracteristice unui studio : social media, marketing la modul general, SEO, tehnic, logistic, legal si financiar. Peste toate acestea se adauga componenta umana – pentru ca modelele vor avea nevoie de training si de servicii de mentenanta. Asta inseamna ca studioul (tu) ai angajati, iar angajatii nu-si vor face treaba eficient daca nu au un manager eficient si focusat pe acest business si nu pe mersul la pescuit sau in vacante.

Pe de alta parte, industria de videochat este atat de frumoasa. Ca in orice alt domeniu de activitate sau meserie, este ideal sa faci ceea ce-ti place, ca fiecare zi la munca sa sune ca un hobby din care castigi bani.

Simplu sau complex ? Dupa mai bine de 15 ani in domeniu si dupa mai bine de 10 ani de existenta a studioului nostru, pentru noi a devenit o rutina si ni se pare simplu. Tu ce parere ai ?

Agențiile NightProwl

Galați
București